Ruim vier jaar geleden verkocht Henk Broeksteeg zijn bedrijf C&T Technics in Uden aan een multinational. Deze onderneming is gespecialiseerd in ontlakking, industriële reiniging en chemische oppervlaktebehandeling voor het lakken en coaten. Adagium heeft gedurende deze internationale bedrijfsovername het gehele verkoopproces ondersteund. Nu vier jaar later praten we opnieuw met Henk om nog eens terug te kijken op de bedrijfsovername en hoe het leven daarna is verlopen.

Inspringen op de behoefte aan industriële reiniging

Henk: “In 1997 ben ik met mijn compagnon gestart met C&T Technics waarmee we ons richtten op het ontlakken en reinigen van ophanggereedschappen van lakkerijen en poedercoatingbedrijven. Vroeger deden bedrijven dat ontlakken vaak zelf, maar door strengere wet- en regelgeving op dit gebied zochten bedrijven partijen waar ze dit konden uitbesteden. Daar zijn wij toen op ingesprongen. Vanuit dit ontlakken van materieel is later de industriële reiniging in andere sectoren ontstaan. Zo reinigden we bijvoorbeeld onderdelen voor de plastic industrie, bakplaten voor bakkerijen  en machines en onderdelen voor de (petrochemische) industrie.”

Een groeiende onderneming

Henk merkte al snel dat hij op het juiste moment met zijn bedrijf was gestart. “In eerste instantie had ik één technische man in dienst en enkele oproepkrachten. We zijn gestart met één reinigingsbad. Toen ik het bedrijf vier jaar geleden verkocht hadden we 25 mensen in dienst en hadden we vijf reinigingsbaden en drie grote ovens die dagelijks gevuld waren om spullen te ont-lakken en te reinigen,” vertelt Henk. Geleidelijk ontstond er een groei van de onderneming. Henk legt uit: “In het begin maakten wij in de avonduren en in vakanties complete lakkerijen schoon. Hierdoor konden we, zonder gigantisch te investeren, doorgroeien en onszelf ontwikkelen op het gebied van ontlakking. We hebben alles met eigen geld en investering kunnen opbouwen.”

Begeleiding van Adagium

“Mijn compagnon gaf op een gegeven moment aan dat hij wilde stoppen. Via mijn zwager kwam ik bij Adagium terecht. Zij hebben ons begeleid bij de waardebepaling van de aandelen van onze onderneming. Dat traject hebben ze uitstekend begeleid en daarbij hebben ze een goed en eerlijk advies gegeven dat goed was voor beide partijen. Vervolgens ben ik alleen doorgegaan,” vertelt Henk. Op dat moment was er nog totaal geen sprake van een verkoop maar dat veranderde. Henk legt uit: “Ik had contacten met een collega onderneming in Duitsland. Dat klikte goed. En na dat we regelmatig met elkaar in contact waren geweest gaven zij aan interesse te hebben om mijn bedrijf over te nemen.”

Van afbouwen naar een verkoop

Henk: “Je bedrijf is je kindje, dat heb je in al die jaren opgebouwd. Maar op een gegeven moment bereik je een bepaalde leeftijd. Dan denk je na over wat je met het laatste kwart van je leven wil doen. Ik had het bedrijf al zo ingericht dat ik wat meer vrije tijd kreeg. Toen zich deze gelegenheid voordeed, pakte ik die met beide handen aan. Zo kwam ik weer bij Adagium terecht.” Het gehele overnameproces heeft zo’n driekwart jaar geduurd. “Bij een internationale overname komt nogal wat kijken. Gelukkig heeft Han Galema, onze adviseur van Adagium, veel ervaring met internationale overnames en is hij wat dat betreft door de wol geverfd,” licht Henk toe.

Een buitenlandse overname is complex

“De onderhandelingen waren best pittig. Want in het geval van een buitenlandse overname, heb je met een andere taal te maken. Juridisch Engels is toch net even wat anders en dan moet je bij een multinational, die ervaren is met transacties, goed opletten. Het is voor een ondernemer daarom cruciaal dat hij goede adviseurs in de arm neemt bij zo’n proces. Zowel voor de onderhandelingen als op juridisch vlak. Adagium heeft ons hierin bijzonder goed ondersteund,” legt Henk uit.

Na de overname is het bedrijf gegroeid

“De overname heb ik pas aan iedereen bekend gemaakt toen de handtekening was gezet. Een overname is een gevoelig en complex proces, vandaar dat dit in eerste instantie binnenskamers is gebleven. Het personeel gaf aan het jammer maar begrijpelijk te vinden. Gelukkig kon iedereen blijven, er is niemand afgevloeid vanwege de overname. Dat hebben we destijds ook goed uitgelegd aan het personeel. Sindsdien is het bedrijf alleen maar gegroeid,” vertelt Henk. Op dit moment is Henk niet meer erg betrokken bij de onderneming. Henk: “Het eerste jaar heb ik veel advies gegeven, je draagt je kennis over en probeert te helpen. We hebben nu nog regelmatig contact, maar de betrokkenheid neemt uiteindelijk toch af.”

De ondernemersdrang is nog altijd aanwezig

Op de vraag wat de toekomst brengt is Henk duidelijk. “Ik merk dat er bij mij nog steeds ondernemersdrang heerst, stilzitten is niets voor mij. Bovendien zoek je naar manieren om je vermogen waardevast te maken. Zo ben ik in het onroerend goed terecht gekomen. Zo blijf ik lekker bezig. Daarnaast hebben we nu ook de tijd genomen om te reizen. Dat is ook hartstikke mooi. Dit wil ik, zo lang mijn gezondheid dat toelaat, vol blijven houden,” vertelt Henk tevreden.