De Brookz 500 is de ultieme Who is Who van de Nederlandse overnamemarkt. Alle actieve adviseurs, investeerders, financiers en overige dienstverleners overzichtelijk weergegeven in een handzame jaargids. In deze editie van Brookz 500 stond een uitgebreid artikel over Adagium.

Adagium ondersteunt directeur-grootaandeelhouders in het midden- en kleinbedrijf met overnames en overdrachten, waarbij het belang van het bedrijf te allen tijde voorop staat. ‘Wij hechten ook veel belang aan de emotionele ondernemerswaarde.

’Temidden van bekende bedrijven als Jumbo, Vanderlande en Sligro huisvest Adagium. Dit Veghelse corporate finance-kantoor begeleidt directeurgrootaandeelhouders en familiebedrijven voornamelijk met de koop, verkoop of fusie van een onderneming, maar verricht ook waardebepalingen, helpt met het arrangeren van financiering en geeft bedrijfsadvies. ‘Of je een beursgenoteerd bedrijf bent of een ondernemer met slechts een klein aantal werknemers, wij gunnen ieder bedrijf een goed vervolg’, benadrukt oprichter Albert Dominicus van Adagium. ‘Dat doen we bijna vijftien jaar en we hebben daarbij meer dan 270 transacties begeleid. En weet je waar wij het meest trots op zijn: dat meer dan 95 procent van de bedrijven die overgedragen zijn nog altijd bestaat.’

Bedrijvige driehoek

Met een team van acht medewerkers, waarvan zeven corporate finance-adviseur, ondersteunt Adagium ondernemers in het midden en kleinbedrijf. Samen hebben ze een duidelijke focus opgesteld: bedrijven in de food-, feed- en maakindustrie en dienstverlening die gevestigd zijn in de regio Oost-Brabant en NoordLimburg. En sinds kort heeft Adagium ook een dependance in Venlo. ‘Het is een strategische keuze om meer aandacht te vestigen op deze zuidelijke regio’, zegt senior partner Frank Schuurmans, tevens opgeleid als Register Valuator, van Adagium. ‘Noord-Limburg wordt vaak vergeten, maar wij geloven dat de driehoek Eindhoven-Nijmegen Venlo alleen maar belangrijker wordt qua bedrijvigheid. De provincies investeren veel in deze regio, het ondernemerschap bloeit als nooit tevoren en de Duitse achterban is vlakbij.’ Want Adagium doet niet alleen in het zuiden van het land deals, maar is ook in het buitenland te vinden voor internationale overnames. Zo sleepte het advieskantoor de Deal of the Year Award 2018 van de Dutch Corporate Finance Association in de wacht met de verkoop van het relatief kleine Biogas Plus aan de Franse multinational ENGIE. ‘We werden vooral geroemd vanwege onze creativiteit, een portie Brabantse lef en het uiteindelijke resultaat van de deal’, legt Dominicus uit.

Emotionele ondernemerswaarde

De sweetspot van Adagium, eind 2019 nog genomineerd door Brookz als Overnamekantoor van het Jaar, ligt bij deals op een transactiewaarde tussen de 3,5 en vijfendertig miljoen euro. Dat betekent dat de adviseurs voornamelijk directeur-grootaandeelhouders ondersteunen in bijvoorbeeld de verkoop van hun mkb-onderneming, wat vaak een familiebedrijf is. Schuurmans: ‘De ondernemers die wij begeleiden hebben veel gelaten om voor hun ‘kindje’ te zorgen. Daarom hechten wij er ook veel belang aan om goed om te gaan met die emotionele ondernemerswaarde, want het is nogal wat als je je bedrijf verkoopt. Maar onze doelstelling loopt altijd gelijk met die van de ondernemer: de continuïteit van de onderneming staat voorop.’

Meer over Brookz, het platform voor bedrijfsovernames, lees je hier:  www.brookz.nl