“Adagium haalde de emoties en spanningen weg”
Rene van der Hoeven, Floris Recycled Stationery

René van der Hoeven was op zoek naar een bedrijf met een eigen productie dat in een nichemarkt opereerde. Via via kwam hij bij Floris Recycled Stationery terecht en sinds 1 januari 2012 is hij de eigenaar van dit bedrijf.

Floris Recycled Stationery staat in het teken van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bedrijf geeft door kunstenaars ontworpen wenskaarten uit. Een Nederlandse drukkerij drukt de kaarten op gerecycled papier met inkt die gemaakt is van plantaardige olie. Gehandicapten verpakken de kaarten. Zelf voerde Van der Hoeven de eerste gesprekken met de oud-eigenaar van Floris en het klikte. “We zagen mogelijkheden om verder te gaan. Vervolgens heb ik Adagium gevraagd om mij te begeleiden.”

Adagium hielp met het analyseren van de bedrijfsgegevens en het voeren van de onderhandelingen. Hierbij speelden de bedrijfsadviseurs een belangrijke rol. “Ik bood minder dan de verkoper vroeg. Hij had zijn bedrijf in 33 jaar tijd opgebouwd en het verkoopbedrag vormde een groot gedeelte van zijn pensioen. Ik op mijn beurt wilde bedrijfsmatig natuurlijk niet te veel betalen. Adagium heeft tijdens de onderhandelingen bij mij de spanningen en bij de tegenpartij de emoties weggehaald. Zo waren we in staat om weer verder te komen.”

Omdat de verkopende partij als adviseur indirect aan Floris verbonden blijft, was het belangrijk dat de relatie tussen de koper en verkoper goed bleef. “Als je in de onderhandelingen recht tegenover elkaar zou staan, is het moeilijk om daarna nog samen door één deur te gaan. De bedrijfsadviseurs hebben ervoor gezorgd dat dit niet is gebeurd.” Zelf was Van der Hoeven nauw bij het proces betrokken. “Een adviseur kan je vertellen wat hij rechtvaardig vindt en je waarschuwen, bijvoorbeeld als je in je enthousiasme teveel wilt betalen. Maar uiteindelijk ben je zelf de eindbeslisser.”

René van der Hoeven

DESKUNDIG IN VERSCHILLENDE BRANCHES

Branche FoodFood & Feed industrie

Branche Maak Industrie(Maak) Industrie

Branche BouwBouw

Branche DienstverleningDienstverlening

Branche GroothandelGroothandel

Branche LogistiekLogistiek

FLORIS RECYCLED STATIONARY B.V.

Wenskaarten, schrijfwaren en cadeauartikelen met een boodschap