“Kiezen voor vrijheid”
Huub Coolen, Coomach

Het ondernemersbloed stroomt door zijn aderen, toch verkocht Huub Coolen (55) vorig jaar zijn bedrijf. “Het krijgen van tijd voor je geld en ook tijd hebben om het op te maken: daar hebben we voor gekozen. We hebben gekozen voor onze vrijheid.” Adagium hielp hem om zijn vrijheid te krijgen.

Huub Coolen startte 20 jaar geleden in het onderhoud en reparatie van machines. “Coomach is in 1994 op die manier gestart. Na enkele jaren zijn we ook dealer geworden van een modulair aluminium bouwsysteem. Dat systeem is de laatste vijftien15 jaar centraal komen te staan in het bedrijf”, legt Coolen uit.

Groei
Met de name de laatste jaren was de verkoop sterk gegroeid. “We behaalden met zeven mensen 1,5 miljoen omzet waarvan dertig procent handel van het bouwsysteem en zeventig procent speciale projectbouw was. Die projectbouw was gericht op klantgerichte oplossingen zoals afschermwanden en kasten, transportsystemen en werkplekinrichting. Maatwerk en –oplossingen waren onze kernwaarden.”

Optelsom
Groei en innovatieve oplossingen. Je zou zeggen dat het bedrijf nog genoegd kansen en mogelijkheden heeft. Toch besloot Coolen in 2013 zich te gaan richten op de verkoop van Coomach. Waarom? “Er waren een aantal redenen. Ik heb dit altijd met mijn vrouw gedaan. Zij verzorgde de administratieve en financiële zaken voor het bedrijf. Die interesse nam bij haar na 20 jaar af. Zelf had ik er geen tijd voor maar ik wilde dat ook niet aan een ander overlaten.”, vertelt hij eerlijk. “Ook beseften wij dat we de crisisjaren heel goed door zijn gekomen. Hetzij met heel veel energie en tijd, maar Coomach stond nog altijd. Opvolging hebben we niet. De interesse van onze kinderen ligt elders.”

Het werd een optelsom van verschillende factoren. “Je komt tot een besef dat je altijd veel tijd en energie kwijt bent om het goed te regelen en organiseren. Tijd voor andere zaken – leuke dingen – heb je bijna niet. Het krijgen van tijd voor je geld en dus ook tijd om het op te maken werd voor ons belangrijker. We hebben gekozen voor onze vrijheid. Dat klinkt heel zwaar maar het idee dat je als je thuis bent en ook klaar bent met je werk, werd een fijne gedachte.”

Verkoopproces
Coolen ging op zoek naar een koper. “Als er dan het besef is om te verkopen dan wil je ook dat het gaat gebeuren”, laat hij weten. “Maar toch ging het allemaal niet zo snel. Ik zag vaak ook beren op de weg, die er mogelijk niet waren maar ik voelde ze wel. Via internet kwam ik bij Adagium. De aanpak met het vijf-stappen-plan sprak ons aan. Gestructureerd en niet werken met een eindeloos vat: zo hoort het. Je wilt helderheid. Hoewel het verkoopproces soms langdradig was, neem ik mijn petje af voor Adagium. De tijd en energie die ze er in hebben gestoken is enorm. Het was een ‘heavy’ tijd: het kostte vele avonduren maar het resultaat was er naar.”

Momenteel is Coolen nog betrokken bij het bedrijf. “De nieuwe eigenaren hebben het overgenomen en hebben gekozen voor een eigen manier. Ze zetten het beleid dus naar hun eigen hand. Dat is voor mij soms niet eenvoudig maar ik neem afstand. Ik hoef me geen zorgen meer te maken om te toekomst van het bedrijf.”

Nog een paar maanden werkt hij in zijn oude bedrijf. Daarna is hij ‘vrij’ maar het ondernemersbloed stroomt … Lachend: “Ik maak tijd voor mijn oldtimers. En ik zoek naar wat ik leuk vind. Misschien ga ik wel de handel in maar dan wel zonder personeel. Gewoon doen wat kan. En genieten van mijn gezin. De kinderen ondersteunen. Dat is nu belangrijk.”

Huub Coolen

DESKUNDIG IN VERSCHILLENDE BRANCHES

Branche FoodFood & Feed industrie

Branche Maak Industrie(Maak) Industrie

Branche BouwBouw

Branche DienstverleningDienstverlening

Branche GroothandelGroothandel

Branche LogistiekLogistiek

COOMACH

Flexibel en snel aluminium constructies samenstellen