Het verhaal van

“Ondernemen is vallen, opstaan en vooral doorgaan”

Home Kennisbank Ons Verhaal Van Mensvoort

In het boek ‘Ons Verhaal II’ zijn 21 ondernemersverhalen opgetekend van Oost-Brabantse familiebedrijven. Van Mensvoort Veghel is één van die bedrijven, lees hier het verhaal van Willy van Mensvoort.

“Ondernemen is vallen, opstaan en vooral doorgaan”

Willy van Mensvoort staat sinds 1981, als derde generatie, aan het roer van het familiebedrijf Van Mensvoort Veghel. Waar het oorspronkelijk door opa Janus van Mensvoort opgericht was als loondorsbedrijf, heeft Willy het omgebouwd tot aannemersbedrijf met een focus op circulair ondernemen. Het credo in zijn ondernemersleven is vallen, opstaan maar vooral doorgaan.

In 1930 startte Janus van Mensvoort een loondorsbedrijf. Willy vertelt: “Met zijn dorsmachine ging hij in Veghel en omgeving van boer tot boer om zijn diensten aan te bieden. In 1939 overleed opa door een granaatscherf en was hij een van de eerste slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Mijn vader Antoon en oom Mathieu waren destijds 15 en 14 jaar en hebben het bedrijf op jonge leeftijd voortgezet. In de jaren ’50 breidde het bedrijf uit met dorskasten en schaar ploegen. Rond 1962 is pa gestart in de grond-, weg- en waterbouw. Later werd sloopwerken ook nog aan de bedrijfsvoering toegevoegd”.

Opgroeien in een ondernemersgezin maakte dat Willy vroeg op eigen benen moest staan. “Vader was altijd werken en nooit thuis. Ik was groot en sterk, waardoor ik op jonge leeftijd al de vaderrol in huis op mij nam. Ook richting mijn twee broers en zus. Zolang ik mij kan heugen heb ik de drijfveer om te helpen en dingen op te lossen. Met elf jaar zat ik al op de loader en op mijn twaalfde heb ik in Cuijk al een bouwput uitgegraven. Op jonge leeftijd werkte ik al in het bedrijf en daardoor was ik van nature een aanspreekpunt. Ik was 19 jaar toen onze hoofduitvoerder een hartinfarct kreeg. Dat leidde ertoe dat ik zijn rol overnam. Enkele maanden later woedde er een grote brand in het bedrijfspand wat een grote impact had. Mijn vader had een koolstofmonoxide vergiftiging opgelopen en helaas ging het daardoor bergafwaarts met hem. Hij kon het werken jammer genoeg niet meer aan”.

Een doorstart

Willy had direct de focus om het bedrijf weer op poten te zetten. “Ik zette mijn schouders eronder. We hadden volop te werken en moesten door. Het was een lastige situatie, waarbij ik samen met de accountant na verloop van tijd ontdekte dat het bedrijf in zwaar weer zat. Een aantal machines waren verbrand en het bleek dat de vaste lasten enorm waren. Op advies van een persoonlijke vriend van mij, heb ik op 1 mei 1981 een start gemaakt met het loon- en grondverzetbedrijf. Ik heb enkele machines overgenomen en zo ging ik vol goede moed aan de slag. Dat liep voorspoedig. Aan het einde van 1981 had ik al 18 mensen in dienst en dat groeide binnen vier jaar zelfs naar 100 medewerkers”.

“In 1982 is het bedrijf verhuisd naar onze huidige locatie aan de Udenseweg in Veghel”, vertelt Willy. “De eerste jaren heb ik ontzettend hard moeten werken om alle schulden weg te werken. Mijn vader was ontzettend trots dat ik het oppakte en regelde. Zelf was hij al heel vroeg op zichzelf aangewezen. Hij heeft zijn hele leven keihard gewerkt en deinsde nergens voor terug. Mijn vader en oom waren in hun tijd al innovatief bezig. Dat zit er bij mij nog steeds in. Ik wist dat we altijd vooraan moesten lopen: betere machines en streven naar de nieuwste technologie. Daar zetten we al jaren op in. Als bouwend Nederland hebben wij de sleutel in handen op allerlei vlakken. Als mens moeten we een bijdrage leveren om te zorgen dat we iets nalaten aan volgende generaties. Bij Van Mensvoort richten wij ons op circulair ondernemen, wat inhoudt dat we met respect voor mens, plant, dier en mineralen ondernemen. Daar blijven wij ons bij Van Mensvoort sterk voor maken”.

Het familiebedrijf

Het was niet in beton gegoten dat vader Antoon het bedrijf aan een van de kinderen zou overdragen. “Alhoewel het wel de wens van onze ouders was”, stelt Willy. “Mijn broer heeft ook in het bedrijf gewerkt, maar hij heeft uiteindelijk een ander pad gekozen. Ik ben er echt voor gegaan om het bedrijf over te namen en het op mijn manier zelf voort te zetten. Mijn hart lag namelijk bij het bedrijf. Op het moment dat dit speelde waren mijn zus en jongere broer nog minderjarig. Een familiebedrijf heeft de kracht om ‘gewoon’ een boterham te verdienen. Het draait niet alleen om geld, maar hoe je als bedrijf iets moois kunt bouwen waar iedereen trots op kan zijn. We zijn dan ook echt een mensenbedrijf. Van Mensvoort is voor medewerkers vaak een huwelijk in het klein. Ze brengen zoveel tijd door op het werk, dat het sociale aspect vaak centraal door het bedrijf heen loopt. Onze medewerkers voeren met passie hun werk uit”.

In zijn ondernemersleven heeft Willy veel meegemaakt. “De nodige uitdagingen zijn op mijn pad gekomen. Deze heb ik altijd met een rechte rug opgepakt. Het gaat op de kar en we gaan gewoon door. Want ergens achter verschuilen heeft geen zin. Bij het runnen van een bedrijf vergeet je jezelf vaak als eerste. Ik wist altijd precies wat er in het bedrijf gebeurde en wilde mensen om mij heen helpen. Dat was met 85 medewerkers geen doen. Daardoor haalde ik te veel op mijn hals, daar ben ik door de jaren heen achter gekomen. Een burn-out heeft mij gesterkt. Nu zit ik er anders in, ik houd wat meer afstand en coach mensen enkel als zij daar om vragen”.

“Het familiebedrijf loopt altijd door je leven heen”, stelt Willy. “Er gebeuren altijd onverwachte dingen waar je mee moet omgaan. Het werk gaat altijd voor, omdat je nu eenmaal de keuze hebt gemaakt om er iets van te maken. Je wilt service verlenen. Bij tijd en wijle is dat weleens lastig in de gezinssituatie. Maar tegelijkertijd hebben we als gezin juist ook veel samengedaan en hebben we jaarlijks bijvoorbeeld meerdere vakanties meegepakt”.

Het bedrijf uiteindelijk overdragen aan de volgende generatie is een mooie gedachte. Willy: Dochter Lilian heeft de wens om het bedrijf over te nemen of een gedeelte voort te zetten. De toekomst zal uitwijzen of dat het er daadwerkelijk van komt. Een vijfde generatie ligt ook al op de loer. Mijn kleinzoon van zeven en kleindochter van zes willen nu al de baas van het bedrijf worden!”

Kom eens langs
Bekijk onze locatie
Bel ons direct
+31 (0)413 – 22 50 10
Mail ons direct
info@adagium.nl