Het begon allemaal met een vrijblijvend gesprek. “Han Galema van Adagium kwam een kop koffie drinken. En zo zijn we zo ver gekomen.” Adagium is vanaf dat moment niet meer uit het beeld verdwenen. “De adviseur belt af en toe. Hij vraagt dan: hoe gaat het nu? Ben je al gewend? Het heeft toch tijd nodig om de dingen mentaal anders in te stellen.”

Ruim 26 jaar geleden ging Ger een compagnon schap aan welke in het bezit was van meerdere schoenwinkels. Waar er eerder alleen schoenen verkocht werden, zetten Ger een orthopedie-afdeling op. Het bedrijf van de compagnon ging in 2005 ter ziele, maar Ger stopte niet. Los van de eerdere organisatie startte Ger Voet&Winkel: alles voor gezonde voeten onder één dak concept. Van kleine aanpassingen in bestaande schoenen en elastische kousen, orthopedische behandelingen, tot podotherapie en maatwerk aan toe.

Voeten in de aarde

Door gezondheidsproblemen in 2015 en 2016 besloot Ger niet meer fulltime met zijn onderneming bezig te kunnen blijven en zijn kinderen gaven aan de zaak niet over te nemen. “Mijn dochters hebben er geen interesse in en mijn zoon is met zijn negentien jaar nog te jong. En bovendien: in iemands voetsporen treden is niet altijd de beste optie. Ik gun hem echt iets wat hij zelf wil.” Op het moment dat Ger over een verkoop na begon te denken, kwam Han Galema van Adagium langs. “Ik heb eerst met hem geschakeld om te zien wat mogelijk is. Zo van: je weet maar nooit. En dat gaf al enig inzicht in de voordelen van een verkoop.” De eerste gesprekken werden in oktober 2016 gevoerd en in april van dit jaar was de koop rond. In de tussentijd is er discreet omgegaan met de verkoopplannen. “Het moest op een nette manier gebeuren en we wilden geen onrust creëren bij de medewerkers totdat het definitief was. Uiteindelijk zijn bijna alle collega’s meegegaan naar de nieuwe eigenaar.”

Feeling vasthouden

De ondernemer die Voet&Winkel voortzet, was direct enthousiast over het bedrijf wat Ger heeft opgebouwd. “Dan gaat het heel snel. Sneller als verwacht. Ze hadden er echt hun zinnen op gezet. Dan moet het ook niet te lang duren, wanneer de kogel door de kerk is.” Ger blijft nog een tijd betrokken bij Voet&Winkel. “Ik ben volop bezig met de integratie en de overdracht van het relatiebeheer. De contacten met revalidatieartsen, orthopedisch chirurgen en andere specialisten en het personeel bijvoorbeeld. Dus ik blijf nog zo’n twee jaar hangen.” Dat waardeert de nieuwe ondernemer ontzettend. “Als ik in één keer wegga zijn ze de feeling kwijt. Na een jaar of 2 zijn ze er wel aan gewend. Tot die tijd blijf ik.” Wat hij daarna gaat doen staat nog niet vast. “Ik heb wel wat ideetjes, ik hou in ieder geval niet van stilzitten.”