Per 27 januari zijn Bram Wouters en Jasper van Geffen gestart met hun afstudeerstage bij Adagium. De hbo studenten Finance & Control, voorheen Bedrijfseconomie, gaan de komende vier maanden aan de slag met het optimaliseren van een waardebepalingstool. Deze stage geeft het startsein voor de nieuwe intensieve samenwerking die Avans Hogeschool en Adagium aangaan.

Kennispartner van Avans Hogeschool

Adagium heeft zich als kennispartner verbonden aan Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch. Frank Schuurmans legt uit: “We hadden de ambitie om onze kennis binnen deze specialistische markt te delen met de nieuwe generatie. Vandaar dat we nu Bram en Jasper begeleiden en zij hun afstudeerscriptie bij ons uitvoeren. De samenwerking met Avans Hogeschool breiden we in 2020 verder uit; dan gaan we 64 studenten van de opleiding hbo Finance & Control actief begeleiden bij een fictief verkoopproces van een bedrijf”. Over deze samenwerking zullen we in nadere berichtgeving meer vertellen.

Een interesse in fusies en overnames

Bram Wouters en Jasper van Geffen, beiden uit Sint-Oedenrode, willen zich binnen hun bedrijfseconomische opleiding specialiseren richting bedrijfsoverdrachten.
Bram: “Het gaat verder dan enkel de financiële componenten. Alle facetten van ondernemen komen binnen fusies en overnames aan bod. Het draait niet alleen om producten en bedrijfsprocessen, maar ook om bedrijfswaarderingen, financieringen en overnames”.
Jasper vult aan: “Tijdens de opleiding heb ik een minor in Bedrijfsovernames en fusies gevolgd en kwam ik al in aanraking met deze specialisatie. Het feit dat je bij diverse soorten bedrijven in de keuken mag kijken is prettig. Met name het MKB, met kortere lijnen en het familiaire gevoel, spreekt mij aan”.

Aanbevolen door een oude bekende

Via een oude bekende kwamen de studenten bij Adagium terecht. “Nadat we een oproep voor een afstudeerstage gericht op bedrijfsovernames op LinkedIn geplaatst hadden, kwamen we in contact met Joris Kersten”, vertellen Bram en Jasper. “Joris, die zijn carrière ooit bij Adagium begon, gaf aan dat hij momenteel zelf geen ruimte had om de begeleiding te geven. Hij tipte ons Adagium. Een mooie kans om bij een gerenommeerde naam in de markt onze ervaring op te doen”.

Eerste ervaringen in de praktijk

De heren kijken uit naar de praktijkervaring die ze op gaan doen. Bram: “Vanuit de opleiding beheersen we de theorie. We kennen de formules en weten op papier hoe we een bedrijfswaardering op moeten stellen. Maar in de praktijk loopt dit natuurlijk altijd anders. Het is ons leerdoel om aan het einde van dit traject een goede waarde te kunnen bepalen van diverse type bedrijven”. Jasper stelt dat ze bij Adagium aan het juiste adres zijn: “We krijgen hier begeleiding van echte specialisten. Daarnaast worden we ook direct aan het werk gezet. In onze eerste week moesten we zelf al een waardebepaling opstellen”.

Eenvoudig de waarde van een onderneming vaststellen

De focus van de studenten ligt op het verbeteren van een waardebepalingstool. Jasper: “Adagium heeft een waarderingstool die een optimalisatieslag mag ondergaan. Via de tool kunnen ondernemers de waarde van hun onderneming achterhalen. Dit doen zij door een aantal vragen in te vullen. De tool is nu iets te complex. Het doel is om deze tool gebruiksvriendelijker te maken zodat er geen drempel is voor ondernemers om deze te gebruiken”. Bram vult aan: “Daarnaast willen we meer gerichte vragen en antwoorden formuleren, zodat de output voor een ondernemer ook meer waardevol is. De uitdaging voor ons ligt erin om het enerzijds basic te houden, maar anderzijds wel concrete inzichten te bieden”.

De eerste stappen zijn gezet

Waar de studenten zich nu richten op waarderingen, zijn zij eager om meer over fusies en overnames te leren. Jasper: “In dit vak draait het juist ook om goed met mensen om te kunnen gaan zodat er een vertrouwensband ontstaat. Het is veel breder dan het financiële gedeelte, dat zijn aspecten die we gaandeweg ook graag willen leren beheersen”. Bram vertelt: “In onze eerste week ervaarden we de open bedrijfscultuur al. Het hele team is bereid om ons te helpen. Adagium is voor ons de perfecte plek om onze eerste stappen in de wereld van bedrijfsoverdrachten te zetten”.