OVERNAME VAN EEN ONDERNEMINGOvername onderneming - Adagium

Bij het overnemen van een bestaande onderneming zijn er diverse zaken waar je als ondernemer of investeerder op dient te letten. We hebben de Do’s and Don’ts bij de overname van een onderneming op een rij gezet.

FOCUS IS HET SLEUTELWOORD

De overname van een onderneming is per definitie een complex traject. Er zijn genoeg mensen die met het idee spelen om een bedrijf over te nemen. Echter hebben zij lang nog niet allemaal helder voor ogen waar deze onderneming aan moet voldoen. Waar liggen je interesses? Wat voor bedrijf zoek je? Het is van belang om in een vroeg stadium voor jezelf te definiëren wat voor onderneming je wilt overnemen. Ontbreekt het namelijk aan deze focus dan is het lastig om het vervolgtraject in te gaan.

BLIJF DICHT BIJ JEZELF

We voeren diverse gesprekken met de ondernemer of investeerder die een onderneming wil overnemen. Hierbij leren we een persoon kennen en bepalen we de behoeften. Wij adviseren altijd om als ondernemer dicht bij jezelf te blijven. Als je bijvoorbeeld van thuis uit bent opgegroeid in een timmerwerkplaats of een metaalbedrijf, blijf dan ook actief binnen dit type onderneming. Het is van belang dat je business snapt waar het om draait. Begrijp je de business niet, dan loop je in de toekomst vanzelf een keer vast. Zodra je een duidelijk type onderneming hebt bepaald kun je een concrete markt met kandidaten in kaart brengen. Dan kun je ook mensen gaan benaderen.

DE AANKOOP VAN EEN ONDERNEMING IS PAS HET BEGIN

Het aankopen van een onderneming is niet het moeilijkste gedeelte van een bedrijfsovername. De financiering is vaak, na het doorlopen van de juiste stappen, op papier nog wel rond te krijgen. De uitdaging voor de aankopende partij ligt er met name om de investering ten gelden te maken en het terug te verdienen. Na de overname begint het eigenlijk pas en het is de kunst om vervolgens niet in de problemen te raken. Onderschat een bedrijfsovername vooraf dan ook nooit.

ZORG VOOR VOLDOENDE FINANCIËLE MIDDELEN

Wil je een onderneming overnemen, zorg dan uiteraard dat je over voldoende toereikende financiële middelen beschikt. Neem daarin ook mee dat de onderneming die je koopt ook een financieringsbron is. Het theoretische model leert ons dat de ideale verdeling voor de aankoop van een onderneming is dat 25% voor rekening van de verkoper valt, 25% voor de koper en 50% van de bank. Dit behoort echter niet altijd tot de praktijk, maar is wel iets om naar te streven.

ZORG VOOR EEN STRATEGIE

Zonder strategie een onderneming overnemen is niet aan te raden. De kans van slagen is vele malen groter zodra je een heldere strategie voor ogen hebt. Ondernemers die een bedrijf overnemen om hun volume te vergroten of om aan een voorwaartse of achterwaartse integratie te doen. Zij handelen volgens een strategie.

DE JUISTE BALANS TUSSEN GEVOEL EN RATIO

Het is uiteraard van belang dat je een goede match hebt met de verkopende partij. Zorg daarnaast dat je niet direct verliefd wordt op het eerste bedrijf waar je binnenloopt. Vertrouw op je gevoel, maar kijk ook altijd naar de rationele kant. Het is namelijk een grote beslissing.

WILT U MEER INFORMATIE OVER BEDRIJFSOVERNAMES?

Onze adviseurs vertellen u graag meer over bedrijfsovernames

DIRECT CONTACT