foto bij do’s and don’ts bij een internationale bedrijfsovernameDO’S AND DONT’S BIJ EEN INTERNATIONALE BEDRIJFSOVERNAME

Sommige ondernemers beperken zich niet tot de landsgrenzen van Nederland en richten zich op het buitenland. Deze vlieger gaat uiteraard ook op voor bedrijfsovernames. Er zijn namelijk ondernemers die hun onderneming overdragen aan een buitenlandse partij. In dit artikel staan we stil bij internationale bedrijfsovernames en waar je als ondernemer op hoort te letten.

Voorkom een taalbarrière

Het klinkt logisch, maar de taal is een belangrijk gegeven om rekening mee te houden tijdens een internationale bedrijfsovername. Spreek duidelijk af welke taal leidend is. Teksten kunnen namelijk anders geïnterpreteerd worden of een andere betekenis hebben in een andere taal. In een vergadering kan er best in het Nederlands, Engels en Duits gecommuniceerd worden. Het gaat erom dat mensen elkaar begrijpen en de boodschap overkomt. Zorg er echter voor dat de verslaglegging en contracten altijd in het Engels worden opgesteld. Voorkom misverstanden. Het niet kunnen interpreteren van een buitenlands contract of het niet correct vastleggen van datgene dat je bedoeld is een valkuil voor ondernemers. Een adviseur zoekt vooraf uit of deze buitenlandse partij vaker internationaal zaken heeft gedaan. Wat voor zaken hebben ze gedaan en met welke landen? Zorg op deze manier voor duidelijkheid voor alle partijen.

Begrijp de cultuur in een land

Ieder land heeft zo zijn eigen cultuur, politieke issues en omgangsvormen. Dat is iets om rekening mee te houden tijdens de gesprekken met een buitenlands bedrijf. Uiteraard is respect hebben voor elkaar belangrijk, maar weet ook om te gaan met wat er speelt. In Duitsland benader je bijvoorbeeld een Algemeen directeur nooit rechtstreeks, terwijl dit in Nederland wel voorkomt. In Frankrijk heerst een echte hiërarchie en in Italië zijn ze erg gevoelig voor een passende sfeer en setting. Dat zijn duidelijk zaken die je mee hoort te nemen zodra je een onderhandelingstraject ingaat. Wij Nederlanders zijn vrij direct, ook in de zaken die we doen. Je moet voorkomen dat je op voorhand alle deuren dicht zet. Informeer daarom vooraf bij andere partijen naar de omgangsvormen bij het beoogde bedrijf. Zorg voor duidelijkheid, herhaal wat iedereen bedoeld. Praten we hier over hetzelfde en bedoelen we ook hetzelfde?

Kies voor het juiste rechtstelsel

Een ander belangrijk aspect bij een internationale bedrijfsovername is onder welke rechtsethiek valt deze overname? Nederland heeft namelijk een ander rechtsstelsel dan bijvoorbeeld Duitsland. Je kan wel zaken doen onder het Duitse recht, maar hier zijn sommige zaken écht essentieel anders dan in Nederland. Het is belangrijk om goed uit te zoeken onder welk recht de overname valt. Het gevaar is namelijk dat je als ondernemer denkt iets goed geregeld te hebben, echter kan dit onder een ander recht andere gevolgen hebben. Zoek een partij die het land en haar rechtstelsel goed kent en daar verbindingen heeft. Laat je adviseren door een adviseur die begrijpt waarover er gesproken wordt.

“Duidelijkheid is cruciaal tijdens een internationale bedrijfsovername”

Albert Dominicus, Adagium: “Het is ontzettend belangrijk om de culturen te begrijpen. Een goede adviseur zorgt dan ook voor de juiste sfeersetting tijdens de onderhandelingen. Hij weet wat juist wel of niet te doen. Daarnaast is de helderheid van het contract, voor alle betrokkenen, erg van belang. Laat geen ruimte over voor twijfel. Er komt tijdens een bedrijfsovername veel af op een ondernemer. Niet alleen inhoudelijk. Het is onze plicht om alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen, te documenteren en te begeleiden. Het is immers ons specialisme.”

WILT U MEER INFORMATIE OVER BEDRIJFSOVERNAMES?

Onze adviseurs vertellen u graag meer over bedrijfsovernames

DIRECT CONTACT