inhaal investeringen spaarvarkentje met munten ernaastVOORKOM GROTE INHAAL-INVESTERINGEN IN UW ONDERNEMING

Kijk goed of je ‘bij bent’ met investeringen. Een verouderde staat van de activa zorgt voor een lagere waarde van het bedrijf doordat er nog ‘inhaal’- investeringen gedaan moeten worden.

Het is belangrijk dat de ondernemer, in de jaren voordat hij zijn onderneming verkoopt, zich bij elke investering afvraagt of de potentiële koper hetzelfde investeringsbesluit zou nemen.

Stel dat een transportonderneming met sterk verouderd materieel rondrijdt (bijvoorbeeld met lagere milieuklassen). Een koper weet dat hij direct een flinke investering zal moeten doen om dit wagenpark weer up to date te krijgen.

Zo’n investering zorgt voor een (tijdelijk) lagere toekomstige kasstroom. Lagere kasstromen betekent een lagere prijs voor de onderneming.

Denk als verkoper dus niet dat je 2 jaar voor de verkoop van je onderneming niet meer hoeft te investeren en dat je daarmee geld bespaard. Een koper kijkt daar doorheen. Sterker nog, het kan een koper dermate afschrikken dat er geen verkoop meer tot stand komt. Vergelijk het met een woning die op en top “af” is en een woning die “uitgeleefd” is. Iedereen kan raden welke woning de hoogste prijs oplevert, maar die ook het meest geliefd is bij kopers.

WILT U MEER INFORMATIE OVER BEDRIJFSOVERNAMES?

Onze adviseurs vertellen u graag meer over bedrijfsovernames

DIRECT CONTACT