HOE BEÏNVLOEDT U DE WAARDE VAN UW ONDERNEMING?

Bent u van plan om op korte termijn uw onderneming te verkopen of gaat u fuseren? Dan is het noodzakelijk om uw bedrijf te laten waarderen. Op basis van de waarde van uw onderneming kunt u de verdere onderhandelingen in gaan om naar een positieve uitkomst te werken. We leggen uit hoe wij een waardebepaling maken en welke invloed u daar zelf op heeft.

 

HOE BEREKENEN WIJ DE WAARDE VAN EEN ONDERNEMING?

Wij waarderen de totale onderneming. Je verkoopt de aandelen van de onderneming. Om tot de waarde van de eigen aandelen te komen trekken we de schulden van de totale waarde van de onderneming af en tellen we daar de liquiditeit, de euro’s die aan de linkerzijde van de balans staan, bij op. Vervolgens delen we de geprognosticeerde geldstromen binnen de onderneming door het risicopercentage (WACC) dat het bedrijf loopt. De risicocomponenten waar een bedrijf mee te maken krijgt. Denk hierbij aan crediteurenrisico’s, financiële risico’s en valutarisico’s. Ook risico’s op de afzetmarkt of aan de inkoopzijde van uw onderneming kunnen hierbij een rol spelen.

Daarbij geldt de regel: hoe hoger het risico, hoe lager de waarde van de onderneming.

Binnen een waardering houden wij rekening met risicoprofielen. Daarbij kijken we naar 20 facetten om deze risico’s te benoemen. De mate van risico’s zijn altijd situatie-, branche- en bedrijfsafhankelijk. Een onderneming in de voedingsmiddelenindustrie loopt bijvoorbeeld minder risico dan een onderneming in de bouw. Daarbij werken we op basis van wetenschappelijk vastgestelde kengetallen.

 

VERLAAG DE RISICO’S BINNEN UW ONDERNEMING

Als ondernemer kunt u de toekomstige winstverwachting verhogen door meer omzet te maken en door kosten te verlagen. In de praktijk kan dit een complexe opgave zijn, terwijl het voor ondernemers vaak eenvoudiger zou moeten zijn om risicocomponenten te verlagen. Waardemanagement is ook risicomanagement. Zodra u het risico verlaagt, neemt de waarde van uw onderneming toe.

Lees hier meer over bedrijfswaarderingen:

>> Alles over de waardebepaling van een onderneming 
>> Maak de toegevoegde waarde van uw onderneming scherp
>> Met een tijdige bedrijfswaardering werk je naar de ideale verkoopsituatie toe

WILT U MEER INFORMATIE OVER BEDRIJFSOVERNAMES?

Onze adviseurs vertellen u graag meer over bedrijfsovernames

DIRECT CONTACT