DO’S AND DON’TS BEDRIJFSFINANCIERING EN INVESTEERDERS

Do's and Don'ts Bedrijfsfinanciering Investeerders

In het ondernemerschap kan de situatie zich voordoen dat er een bedrijfsfinanciering benodigd is. Dit om bijvoorbeeld groei te realiseren of om de continuïteit van de onderneming te waarborgen. Een manier om een dergelijke financiering te verwezenlijken is om in zee te gaan met een investeringsmaatschappij. Maar hoe selecteer je vervolgens de juiste investeerders?

Kies niet altijd voor de beste prijs

Belangrijk om als ondernemer in ogenschouw te nemen is dat de hoogste prijs niet altijd de beste keuze is. Zeker wanneer je na de investering met de investeerder verder moet, is het van belang dat er een goede klik is. Bespreek ook nadrukkelijk met de investeerder welke rol hij binnen de organisatie inneemt. Wordt hij als stille vennoot op de achtergrond betrokken of neemt hij een meer actieve rol in binnen de onderneming?

Neem daarom geen overhaaste beslissingen en kies voor de investeerder waar zowel het gevoel als de cijfers kloppen en er concrete afspraken gemaakt kunnen worden.

Neem het aantrekken van een investeerder serieus

Het overdragen van een deel van de aandelen is een intensief traject dat niet onderschat moet worden. Zorg in aanvang dat je een goede adviseur inschakelt die jou een realistische waarde van de aandelen en/of je bedrijf kan geven. Het is daarnaast van belang dat de dagelijkse business gewoon door kan blijven draaien. Geef werk uit handen aan mensen binnen je bedrijf en maak duidelijke afspraken met je adviseur zodat deze zijn werk kan blijven uitvoeren.

Denk als ondernemer vooruit

Als ondernemer is het verleidelijk om je te laten leiden door de dagelijkse werkzaamheden. Kijk vooruit en denk na over de toekomst van je onderneming. Wat kun je doen om groei te realiseren en te versnellen om de toekomst van je bedrijf veilig te stellen? In de huidige economie zien we dat veel investeerders bereid zijn om te investeren, juist ook in MKB-ondernemingen. Wacht niet te lang en acteer vanuit vertrouwen om vooruit te lopen op de eventuele onzekere economische tijden die ons te wachten staan.

Lees hier meer over bedrijfswaarderingen:

>> Het creëren van een optimale financiële balans
>> Risicodragend kapitaal kan bijdragen aan de continuïteit van de onderneming
>> Gebruik duidelijke formuleringen van de prijs en voorkom twijfeltaal
>> Financier niet meer dan nodig is voor de aankoop van aandelen van een onderneming

WILT U MEER INFORMATIE OVER BEDRIJFSOVERNAMES?

Onze adviseurs vertellen u graag meer over bedrijfsovernames

DIRECT CONTACT