AANDELENTRANSACTIE: HOE BEPAAL JE DE WAARDE VAN AANDELEN? Do's and Don'ts Aandelentransactie

Ondernemers en investeerders kunnen aandelen bezitten in een onderneming. Maar wat koop je nu eigenlijk als je aandelen in een onderneming aanschaft? En hoe gaat zo’n aandelentransactie nu in zijn werk? We leggen het voor je uit.

Wat is een aandelentransactie?

Een aandelentransactie is een vorm van overdracht. Hierbij hebben partijen aandelen van een onderneming in hun bezit en deze verkopen zij aan andere aandeelhouders of derden. Aandelen worden gekocht van een beursgenoteerde vennootschap (B.V.). De aandelen worden door de notaris gewaardeerd en beschreven in een aandelenregister. Dit staat los van alle activiteiten en de business die plaats vinden in die B.V. De huidige debiteurenstand of crediteurenpositie van de onderneming is hierbij niet relevant.

Activatransactie

Een andere, bekende vorm van overdracht is een activatransactie. In dat geval verkoopt men de inhoud van de onderneming. Dit geeft de koper de mogelijkheid om enkel datgene over te nemen waar hij behoefte aan heeft. Denk hierbij aan machines, voorraden, klanten en contracten. Deze onderdelen worden allemaal gewaardeerd en hierbij wordt ook gekeken naar bepaalde garanties voor de toekomst.

Ondernemingswaarde versus aandelenwaarde

De belangrijkste vraag bij de aankoop of verkoop van aandelen is hoe bepaal je de waarde van de aandelen? Je hebt namelijk een valide afrekenmechanisme nodig. Er is een duidelijk verschil tussen de ondernemingswaarde en de aandelenwaarde. De ondernemingswaarde is de waarde van het bedrijf zonder de financieringsstructuur. Wat je overhoudt is de aandelenwaarde, de ondernemingswaarde zonder de netto-rentedragende schulden.

Het belangrijkste advies is om je vooraf goed te laten informeren door een deskundige adviseur zodat je weet wat je koopt of verkoopt en je helder hebt wat deze aandelen waard zijn. Op basis daarvan kun je een goed onderbouwde beslissing nemen.

WILT U MEER INFORMATIE OVER BEDRIJFSOVERNAMES?

Onze adviseurs vertellen u graag meer over bedrijfsovernames

DIRECT CONTACT